תוכן עניינים
בננה בעברית נקראת "מוז" ומקורה בדרום מזרח אסיה. נחשבת לפרי טרופי, משמשת כמקור אנרגיה מופלא לגוף האדם, בעלת מגוון מרכיבים תזונתיים ויש לה סגולות פלא.
פרי מדהים המכיל כל כך הרבה מרכיבים, פשוט גן עדן של דברים טובים. יש לו המון יתרונות, מומלץ לעוסקים בפעילות גופנית ואחלה מקור אנרגיה לתפריט התזונה היומי. אתם מוזמנים לעיין בטבלה, ולראות אילו ערכים תזונתיים יש בה.
18 יתרונות בריאותיים של בננה
שיפור זיכרון
מכילות טריפטופן, שזוהי חומצת אמינו אשר מסייעת בשמירה על הזיכרון, משפרת יכולת למידה ועוזרת לזכור דברים טוב יותר.
בעיות כליות
לחולים בעלי הפרעות בדרכי השתן מומלץ לאכול אותן, כי הן מסייעות להפריש רעלים לשתן. אותם רעלים עוזרים להסיר אבנים בכליות.
עוזרת לשריר
מכילה מגנזיום אשר ידוע שעוזר במניעת התכווצויות שרירים, ולשרירים תפוסים. מעולה למי שעוסק בספורט על בסיס קבוע ולא רק כמובן.
מערכת העצבים
תורמת למערכת העצבית על ידי כך שהיא מכילה סוגים של ויטמין B וחומצות אמינו, אשר עוזרים לאזן את המערכת העצבים ועוזרים עם בעיות ריכוז שונות.
טובה לעור שלנו
מכילה מנגן שזהו סוג של מינרל קורט חשוב, אשר עוזר לגוף שלנו לייצר קולגן, ומגן על העור שלנו מפני נזקים. גם מנגן, כמו ויטמין C, תורם לתהליך ייצור הקולגן בגוף.
צרבת
ידוע כי היא מסייעת לאנשים הסובלים מצרבות, וזאת בשל נוגדי חמצון שהיא מכילה. אותם נוגדי חמצון, מרגיעים ונותנים הרגשה של הקלה לאלו שיש להם תחושת צרבת בגוף.
מערכת העיכול
הן עתירות סיבים תזונתיים, שכן סיבים תורמים למערכת העיכול. כמו כן, עוזרת במניעת עצירות, עוזרת לבטן נפוחה ולהקלה בגזים. אומרים שהיא מקלה לאנשים שיש להם "אולקוס", חולי "קרוהן".
מצב רוח
מכילה סוג של חומצת אמינו טריפטופן (L-Tryptophan) אשר אחראית על יצירת סרטונין, שזהו הורמון התורם להעלאת המורל ומשפר את מצב הרוח האישי שלנו., כלומר עושה אותנו "שמחים" יותר.
דלת נתרן
מכילה כמות קטנה מאוד של נתרן לעומת מקורות מזון רבים אחרים בתפריט היומי. צריכת נתרן מוגברת עלולה לגרום למחלות לב, דלדול של סידן מהעצמות, ולעלייה בלחץ הדם. לכן צריך להקפיד ולהפחית לצרוך כמויות גדולות של נתרן.
קלה לעיכול
ניתן לאכול אותה במצב מוצק, מרוסק, דייסה, מחית, שייק. בנוסף "לגמישות" הרבה שהיא מציעה לכולם במצבי הצבירה השונים שלה, היא גם מעולה למערכת העיכול ומשפרת מטבוליזם (קצב חילוף חומרים).
עוזר לאנמיה
מכילה ברזל, ברזל כאמור טוב לאנמיים (אנשים הסובלים מאנמיה). התופעה השכיחה באנמיה היא עייפות וחולשה של הגוף, ואילו היא מסייעת בכך. לא סתם היא זכתה לכינוי "פצצת אנרגיה צהובה".
עקיצת יתוש
אם אתם לא אוהבים את כל התכשירים נגד עקיצות יתושים, ואתם אוהבים את "אמא אדמה" ומחפשים תרופה טבעית אז תיקחו את הקליפה שלה (החלק הפנימי), תשפשפו בעדינות על האזור שנעקץ ואתם תבחינו כי זה מקל בנפיחות ובאדמומיות.
גיוון במטבח
יש המון מתכונים שתוכלו לעשות איתה כמו: לחם, עוגה, קינוחים ועוד מלא דברים מדהימים נוספים. וכמובן במספר רב של צורות בישול: טיגון, אפייה, קלייה, אידוי. "הגמישות הקולינרית" שהיא מציעה למטבח פותחת לנו עולם יצירתי שלם.
חולי סוכרת
קיימות המלצות רבות בארץ ובעולם לאכול אותן ופירות נוספים מהסיבה שיש בהם סיבים תזונתיים. קיימת סברה שאומרת שכאשר אוכלים סיבים תזונתיים, זה יכול לסייע להוריד את רמת הסוכרים בדם. כמובן מומלץ להתייעץ עם אנדוקרינולוג אשר מטפל בכם על הנושא (במיוחד לבעלי סוכרת סוג 2).
מקור אנרגיה לגוף
היא מכילה המון מרכיבים חיוניים לגוף שלנו כגון: ויטמין C, ויטמין D, אשלגן, סיבים תזונתיים, חלבון, מנגן, סידן, מגנזיום, ברזל, ניאצין וחומצה פולית. כל המרכיבים הללו ביחד מאוד טובים לגוף שלנו וכמובן מעולים כמקור תזונה בריאה. כמובן שאם אנחנו רוצים להרגיש אנרגטיים במהלך הפעילות הגופנית שלנו אז פרי זה מאוד מומלץ לאכול לפני אימון.
עוזרת לשמור על משקל תקין
אחת בינונית מכילה בערך 100 קלוריות, כאשר קחו בחשבון שהיא מפוצצת בדברים טובים שפירטנו כבר קודם לכן. אותם רכיבים ייתנו לכם אנרגיה, ויעזרו לכם עם קצב חילוף החומרים. לדוגמא: תחשבו שאתם אוכלים כמות של 2 ליום (200 קלוריות), לעומת איזה מאכל ג'אנק פוד ללא כל ערך תזונתי שגם מכיל יותר קלוריות (שבגללו אתם עוד תעלו במשקל ולא תרדו).
לחץ דם
היא מכילה כ-400 מ"ג של אשלגן שזה המון. האשלגן נחשב למינרל חיוני לגוף ולו כמה נקודות חזקות: מסייע בשמירה על לחץ דם תיקני, בתפקוד מערכת השרירים, תורם להפחתת המתח על מערכות הלב, כלי הדם והעצבים. כמות האשלגן שיש בה עצומה לעומת מקורות מזון אחרים. חשוב לציין כי, במהלך אימון כושר אינטנסיבי רמות האשלגן בגוף יורדות ואילו היא מעלה אותן.
סרטן
אקטין זהו חלבון בעל תפקיד מרכזי בשלד התא אשר מתנהג כמו אנטי אוקסידנט (נוגד חמצון), נמצא בהן. ידוע כי נוגדי חמצון עוזרים "לסלק פסולת מהגוף" (רדיקליים חופשיים), כאשר הצטברות גבוהה מידי של פסולת עלולה לגרום נזקים בתא שעלולים להוביל לסרטן. בנוסף לכך, חוקרים בעולם הציעו כי זה יכול לעזור למנוע התפתחות של תאי לוקמיה לגדול. מחקרים אשר ערכו אצל ילדים לפני מספר שנים דווקא, הראו כי אכילת פירות מסוים הביאה להקטנת הסיכון להתפתחות לוקמיה.
למי פחות מומלץ לאכול בננה?
חולי סוכרת
עדיף לשאול אנדוקרינולוגית שמטפלת בכם, כדי לקבל ממנה הנחיות מדויקות מה מומלץ לעשות בנדון.
לנוטלים תרופות מסוג "חוסמי בטא"
זוהי משפחת תרופות המתעסקות בעיקר במחלות הקשורות למערכת הלב, כלי הדם, הפרעות קצב, בעיות וסקולריות. יש התנגשות עם האשלגן לכן יש להתייעץ עם רופא מטפל לגבי הנושא.
למי שיש אלרגיה לפרי זה
אכילה של הפרי הזה יכול לגרום להם למספר תרחישים: תסמיני פה, פצעים בבליעה, בתוך חלל הפה, מיגרנות, נפיחות, אלרגיה אוראלית, כאבי בטן, פצעים על העור, בעיות מעיים. לרוב מי שסובל מהנושא מודע לכך ויודע את דרכי הטיפול וההתמודדות שלו עם המצב.
בננה ערך תזונתי
פרי מדהים המכיל כל כך הרבה מרכיבים, פשוט גן עדן של דברים טובים. יש לו המון יתרונות, מומלץ לעוסקים בפעילות גופנית ואחלה מקור אנרגיה לתפריט התזונה היומי. אתם מוזמנים לעיין בטבלה, ולראות אילו ערכים תזונתיים יש בה.
סימון תזונתי | כמות לפי 100 גרם | ||||
---|---|---|---|---|---|
אנרגיה (קלוריות) | 90 | ||||
פחמימות (גרם) | 23.5 | ||||
חלבונים (גרם) | 1.1 | ||||
סיבים תזונתיים (גרם) | 2.7 | ||||
מים (גרם) | 73.8 | ||||
זרחן (מ"ג) | 23 | ||||
אשלגן (מ"ג) | 359 | ||||
מגנזיום (מ"ג) | 28 | ||||
ויטמין A (מק"ג) | 2.8 | ||||
ויטמין B (מ"ג) | 1.47 | ||||
ויטמין C (מ"ג) | 8.8 | ||||
נתרן (מ"ג) | 1 | ||||
סידן (מ"ג) | 5 | ||||
ברזל (מ"ג) | 0.3 | ||||
כולסטרול (מ"ג) | 0 | ||||
חומצה פולית (מק"ג) | 20.6 | ||||
סלניום (מק"ג) | 1.7 | ||||
בטא קרוטן (מק"ג) | 29.6 |
לחם בננה
הסוד להכין לחם מושלם, הוא לקחת בשלות שכבר השחירו ויש להן כתמים שחורים, ואף אחד בבית לא רוצה לאכול אותן יותר.
זהו מצב הצבירה הכי טוב שלהן עבור המתכון הזה, מהסיבה שככה הן מאוד מתוקות, העמילנים משתנים, הן נעשות מאוד רכות ממש כמו פודינג ויש לכך השפעה ישירה על התוצאה הסופית.
הלחם יקבל את הלחות שהוא צריך, את המתיקות הטבעית והטעמים הטובים. אז בבקשה תקפידו על זה.
מצרכים
- ספריי שמן צמחי
- ½1 כוסות קמח
- ¼1 כפיות סודה לשתיה
- ¾1 כפית מלח
- 1 כוס סוכר חום כהה
- 1/3 כוס מסקרפונה או יוגורט רגיל, או שמנת חמוצה
- 1/4 כוס (1/2 מקל) חמאה לא מלוחה בטמפרטורת החדר
- 2 ביצים גדולות
- 4 בננות גדולות מאוד ובשלות
- כוס אגוזי מלך קצוצים (לא חובה)
הוראות הכנה
- חימום מוקדם – תחממו תנור ל-180 מעלות לפני הכול
- תשתמשו בתבנית אינגליש קייק אשר עשויה מתכת, מכיוון שהיא מוליכה חום בצורה טובה יותר מתבנית זכוכית
- תשמנו קלות את התבנית בעזרת תרסיס שמן (את בטן התבנית והדפנות הפנימיות)
- תניחו נייר אפייה בתוך התבנית, כאשר המטרה שהוא יבצבץ מעט החוצה. בשלב מאוחר יותר כשהלחם יהיה מוכן, אתם תוכלו להרים אותו אל מחוץ התבנית בעזרת הקצוות של הנייר.
- תוציאו חתיכת חמאה בסביבות 120 גרם מהמקרר, תנו לה להישאר קצת בחוץ בטמפרטורת החדר, במטרה שהיא תהיה רכה. כדי לבדוק זאת, תלחצו עם האצבע והמטרה שהיא תשאיר מעין גומחה קטנה.
- קערה 1 – מוסיפים קמח, מלח, סודה לשתיה מערבבים ושמים בצד.
- קערה 2 – מוסיפים את החמאה, סוכר חום, יוגורט רגיל או גבינת מסקרפונה, מפעילים את המיקסר ונותנים לתערובת הזאת לעבוד במשך 4 דקות (זה חשוב, תפעילו זמן כי זה מה שיעניק ללחם את הגובה שלו בהמשך, המטרה שהתערובת תהיה אוורירית ועם מרקם קרמי).
- מועכים 4 גדולות, עד שתקבלו עיסת דייסה. המטרה שהן יקבלו ברק כאילו הן "מנצנצות" ויהיו רכות. שלא יהיו רכות מידי, אלא תשאירו חתיכות יפות, כדי שייווצרו בתוך הפרוסה עצמה.
- מוסיפים 2 ביצים לקערה מספר 2, מפעילים שוב את המיקסר על עוצמה נמוכה במשך כמה שניות ואז מוסיפים את קערה מספר 1. נותנים לזה להתערבב במשך כמה שניות נוספות ולא מעבר, כי המטרה לשמור על מרקם קרמי ואוורירי ולא נוזלי מידי.
- ועכשיו מוסיפים אותן ונותנים למיקסר להמשיך ולהסתובב ולערבב את כל המרכיבים.
- יוצקים את הבלילה שנוצרה לנו לתוך התבנית עם מרית או כל כלי נוח אחר. לאחר שמילאנו את התבנית, מפזרים מעל סוכר חום כדי ליצור שכבת קראנץ' מלמעלה וכדי ליצור עוד טקסטורה. אם רוצים לשחק עם הטעמים, אפשר לפזר גם מעט מאוד מלח גס מלמעלה.
- מכניסים לתנור על 180 מעלות במשך 60 עד 65 דקות. תשתדלו שהתבנית תהיה מונחת בצורה אופקית (לרוחב) כי פיזור החום יעיל יותר בצורה הזאת. עד שקיסם עץ המוכנס למרכז הלחם יוצא נקי ויבש.
- כאשר הלחם מוכן, נותנים לו להתקרר עד לקירור מוחלט. מוציאים אותו בזהירות מהתבנית בעזרת הרמה משתי הקצוות של הנייר. מניחים על קרש חיתוך, ופורסים לחתיכות בגודל הרצוי שמתחשק לכם. בתיאבון.
מה מברכים על בננה?
זאת שאלה אשר נשאלת הרבה פעמים בגלל שיש נטייה טבעית להתבלבל האם זה עץ או שיח? האם מברכים "בורא פרי האדמה" או "בורא פרי העץ"? התשובה הנכונה לגבי ברכה עליה תהיה כמובן "בורא פרי האדמה" וזאת על פי "שולחן ערוך". (בדיוק מה שמברכים על תות שדה מאותה הסיבה).
הסברים
"היכא דכי שקלת ליה לפירי איתיה לגווזא והדר מפיק" [ברכות דף מ' עמוד א']
היכא [היכן] מברכינן בורא פרי העץ, היכא דכי שקלת ליה לפירי [שכשלקחת את הפירות] איתיה לגווזא [ישנו לענף] והדר מפיק [ושוב מוציא]. אבל היכא דכי שקלת ליה לפירי [שכשלקחת את הפירות] ליתיה לגווזא דהדר מפיק [איננו לענף ששוב מוציא], לא מברכינן עליה בורא פרי העץ אלא בורא פרי האדמה.
זהו עץ שמכה שורש (שומר על השורשים) אבל זהו עץ שמחליף את הגזע שלו, לפיכך על פי שולחן ערוך הוא לא נקרא עץ (כי הגזע לא נשמר).
שיח מסוג זה לא מחזיק מעמד הרבה זמן, לפיכך אם נרצה שיגדל אשכול חדש, נצטרך לחתוך את הגזע על מנת שיצמח מן האדמה גזע חדש.
עוגת בננות
זוהי עוגה בחושה, עוגת פרווה קלה להכנה.
את ההשראה למתכון הטעים הזה קיבלנו מהאתר המדהים "מתכונים ב- 10 דקות"
וכדי שזה קצת יותר בריא, אירית סדן נטורופתית מגבעתיים שעובדת איתנו בשיתוף פעולה עשתה לאותו מתכון התאמות קצת שונות. (אגב, אם את מחפשת נטורופתית מדהימה אשר מטפלת בתזונה טבעית, את מוזמנת לפנות אליה בטלפון: 050-739-4272)
מצרכים
- 1 ביצה מידה לארג' (80 קלוריות)
- 1 בננה גדולה בשלה ורכה (120 קלוריות)
- 1/3 כוס (80 מ"ל) שמן קנולה (707 קלוריות) או כוס רסק תפוחים ללא סוכר (120 קלוריות)
- 2 עד 3 כפות סוויטאנגו (תחליף סוכר בריא מן הטבע ללא קלוריות על בסיס סטיביה)
- 1/3 כוס (80 מ"ל) מיץ תפוזים סחוט טבעי או מבקבוק (40 קלוריות)
- 1/2 כוס קמח תופח ו- 1/2 כוס קמח כוסמין (500 קלוריות)
- 1/2 כפית (3 ג') אבקת קינמון (0 קלוריות)
- 1/3 כפית (3 ג') אבקת סודה לשתיה (0 קלוריות)
- סה"כ קלוריות לכל העוגה 860 קלוריות. אפשר לחתוך לפחות ל-10 פרוסות. 86 קלוריות לפרוסה.
אופן הכנה
- תחממו תנור ל- 175
- תערבבו את כל המצרכים יחד לפי ההיררכיה שלהם
- תעבירו לתבנית אינגליש קייק ששימנתם אותה
- תאפו במשך 30 דקות. תעשו את בדיקת הקיסם (תנעצו בעוגה ותוודאו כי הוא יוצא יבש)
- תוציאו מהתנור, תנו לזה להתקרר, תפרסו בצורה מסודרת, ותגישו. בתאבון
- טיפ קטן: קרין גורן מציגה באתר המדהים שלה עוגת בננות ופעמיים מייפל. זה גם מתכון מושלם ומושחת.
הכנת שייק בננה אחרי אימון
מצרכים
- 5 שקדים לא קלויים
- 2 כפיות של זרעי צ'יה
- אחת בינונית או גדולה
- כוס ורבע של מים או חלב שקדים
- כף אבקת חלבון (טעם וניל נחשב לשילוב מנצח)
- *תוסיפו קוביות קרח אם מתחשק לכם לשתות שייק צונן
הוראות הכנה
- תערבבו הכל בבלנדר – תנו ערבוב קל בתוך הבלנדר של כל המרכיבים הרשומים לעיל, למשך 45 עד 90 שניות.
- תעבירו את הנוזל המוכן לכוס ותשתו – לאחר שהכל התערבב טוב, והחומרים נספגו אחד בתוך השני, תמזגו לכוס ותשתו.
שייק בננה תמר
המצרכים (3 מנות)
- 6 תמרים
- 3 כוסות קרח
- 1 כפית קינמון
- 3 תפוזים בינוניים
- 3 בלי קליפה
- 3 כוסות של חלב שקדים
- 2 כפות של אבקת חלבון וניל (לכאלו אשר שמתאמנים)
הוראות הכנה
- תכניסו את כל המצרכים אל הבלנדר
- תפעילו את הבלנדר – תנו לו לעבוד במשך 60 עד 70 שניות למי מצב הצבירה שאתם אוהבים (נוזלי יותר או פחות)
- תמזגו את הנוזל הסופי השייק לכוס שתרצו.
אוסף שאלות ותשובות
כמה קלוריות יש בבננה אחת בינונית?
- יש בסביבות ה-100 קלוריות. כמובן שאותן 100 קלוריות, הן פשוט גן עדן של אנרגיה לגוף הכוללים: ויטמנים, סיבים תזונתיים, פחמימות, מים, אשלגן, מגנזיום, סידן וחומצה פולית. מוזמנים לקרוא באתר עוד על ערך תזונתי.
איך אומרים "בננה" בעברית?
- השם השכיח ביותר בעברית זה " מוֹז " או תְּאֵנַת חַוָּה. שם מדעי הוא Musa
ברכה על בננה מה נכון לברך?
- "בורא פרי האדמה" וזאת לפי "שולחן ערוך". לפרטים נוספים והסברים בנושא, מה הסיבה שהחליטו על הברכה הזאת? תיכנסו לאתר.
האם בננה משמינה?
- בננה גדולה בערך הקלורי שלה משתווה לשני פירות בערך ומכילה הרבה סוכרים. כלומר, מצד אחד אומנם היא מומלצת מאוד לאכילה, ומצד שני חשוב לשים לב לכמויות שאוכלים כי במידה ותאכלו הרבה אתם עלולים להשמין. לא נכון להגיד כי היא משמינה, אלא אם תאכלו כמויות גדולות מהממוצע אתם בהחלט תוכלו לעלות במשקל ולהשמין.
האם אכילת בננה לפני אימון זה מומלץ
- בטח שכן! נחשבת למקור אנרגטי מעולה שכן היא מלאת פחמימות וסוכרים, וקיימות המלצות רבות לאכול אותה לפני אימון, כי מדובר בפרי די זמין ונגיש לכולם (גם פירות אחרים אפשר). כמו כן, אפשר לגוון ולהכין שייק אחרי אימון אשר ישמש ממש כארוחה טובה ובריאה (העדיפות אחרי אימון היא לאכול ארוחה מזינה וטובה מלאה בפחמימות, חלבונים, וויטמינים ומינרלים, אבל גם שייק עם תוספות זה ממש סבבה).
איך להבשיל בננות ירוקות?
קיימות הרבה דרכים יצירתיות, כדי לגרום לאחת ירוקה להפוך לצהובה ורכה. אנחנו בחרנו להתמקד בשיטה הטבעית והמומלצת והיא בעזרת תפוח.
- קחו שקית פלסטיק עם אטימה
- תניחו את הירוקות בתוך השקית
- תוסיפו תפוחים אל תוך השקית ותנו להם "לנוח" בטמפרטורת החדר
- תפתחו את השקית אחרי יום או יומיים תלוי ברמת ההבשלה שתרצו
- מה שמאיץ את תהליך ההבשלה שלה, זהו בעצם הגז "אתילן" אשר משתחרר מהתפוח
איך גורמים לבננות לא להשחיר?
- דרך מעולה להאט את קצב ההשחרה שלה, הוא לקחת ניילון נצמד ולכרוך סביב "הכתר" של כל האשכול שיש לנו או לכרוך סביב כל אחת בנפרד ניילון בקצה שלה.
- הסבר: היא משחררת גז טבעי בשם "אתילן", רוב שחרור הגז הזה, נעשה מהחלק העליון שלה, היכן שהיא הייתה מחוברת לאשכול. כשעוטפים את האזור הזה, מעכבים את תהליך ההבשלה שלה. שוב הצלחנו לרתום את המדע לטובתנו!
כתבות נוספות מומלצות