תוכן עניינים
הכתבה היסודית הבאה, עוסקת במגוון שאלות נפוצות בנושא עליהן השתדלנו לענות בצורה המקצועית והטובה ביותר כדי שיהיה לך את הידע המתאים לכך. מדובר בכתבה מעט ארוכה אבל בהחלט מופלאה עם המון ערך מוסף עבורך, אנו צוות גו ליידי מקוות שהתשובות לשאלות שלך נמצאות כאן, ומאחלות לך קריאה מהנה.
שאלות נפוצות בנושא ספורט והרזיה
האם ספורט מרזה?
ספורט באופן כללי תורם להרזיה! סוג הפעילות מאוד תורם לכך, משום שקיימת פעילות אירובית בה השריפה הקלורית גבוהה יותר לעומת פעילות אנאירובית. אז כן, זה תורם לתהליך ירידה במשקל ולהרזיה, כמובן שחשוב מאוד לאכול נכון במקביל לפעילות הגופנית.
האם זה מוריד במשקל?
פעילות גופנית בהחלט יכולה לסייע בכל תהליך הירידה במשקל! הרציונאל אומר, כי מי שמתאמן סביר להניח שגם יקפיד על תזונה מסודרת והרגלים בריאים, ומכאן שאם הכללים הללו יבוצעו בפועל אז הדרך לרדת במשקל תהיי נכונה וגם התוצאות לא תאחרנה להגיע.
האם זה משמין?
ספורט לא משמין! כל תחומי הספורט לא משמינים אלא ההיפך הוא הנכון, כלומר במהלך הספורט גופנו שורף קלוריות כחלק מהתהליך הפיזיולוגי בגופנו. בנוסף לכך, לאחר אימון גופני גופנו זקוק לאוכל משום שבאימון עצמו הוא שרף קלוריות, וכרגע הוא זקוק למזון על מנת להתאושש ולחזיר לעצמו אנרגיה.
האם פעילות גופנית עוצרת את הגדילה?
ממש לא! אם שומרים על כללי אצבע נכונים במהלך האימון אפשר ליהנות מהמון יתרונות שעצירת הגדילה היא בכלל לא חלק מהיתרונות הללו. והם: ספורט תורם לגדילה של מסת העצם, בונה את העצם והשרירים, תורם לפעילות מוטורית, תורם לשיפור הרכב הגוף ואפילו משפיע על הצמיחה. אם עושים פעילות גופנית בצורה חכמה עם סרגל מאמצים מדורג, ניתן ליהנות מיתרונות רבים. לפרטים נוספים כנסי לכאן
האם זה מעלים צלוליטיס?
ספורט בהחלט תורם להיעלמות הצלוליט מגופך! הצלוליטיס זהו שומן תת-עורי המושפע מנטיה גנטית, הנוצר משום שלא מגיע מספיק דם אל הריקמה הספציפית בגוף (אזור הירכיים והישבן הם השכיחים ביותר).
פעילות גופנית בכלל ופעילות אירובית בפרט מזרימה המון דם, מכאן ניתן להבין כי בעזרת פעילות אירובית נצליח לשפר ולהגביר את קצב זרימת הדם לאותם אזורים עם צלוליטיס, ונעזור לגופנו לבנות כלי דם חדשים. ועל ידי פעילות אנאירובית של משקולות, מכונות, טי אר אקס ותרגילים כנגד משקל גוף נעזור לגופנו לקבל מראה חטוב ומעוצב.
האם מותר לעשות ספורט אחרי בדיקת דם?
בטח שכן אפשר להתאמן אחרי בדיקת דם! לעיתים רחוקות, יכולה להיות סחרחורת באימון וכאבים באזור ממנו נלקחה הבדיקה (אז אפשר לוותר בלאמץ את האזור בו עשו בדיקת דם). ההבדל המהותי הוא בין בדיקת דם, לבין תרומת דם (הרבה יותר דם נלקח מהגוף). אחרי תרומת דם חל איסור ויהיה עדיף לספק לגופנו מנוחה לשם צבירת אנרגיה, מילוי המצבורים ומאגרי החמצן.
האם זה מוריד כולסטרול?
בהחלט כן, פעילות גופנית תורמת להורדת הכולסטרול! רמות הכולסטרול בגוף מושפעות מתופעות גנטיות, מאורח חיים ומהרגלי תזונה וכדי לשפר את רמות הכולסטרול הגבוהות ניתן לעשות זאת ע"י ספורט, תזונה בריאה ומתן טיפול תרופתי בעת הצורך.
כיצד פעילות גופנית תורמת להורדת הכולסטרול בגוף?
כאשר עושים ספורט מכל סוג שהוא (ובמיוחד פעילות אירובית), צרכיו של התא גדלים מאוד ובהקשר של הכולסטרול, המאגרים הפנים-תאיים מתחילים להתרוקן. ואז "הכולסטרול הרע" ייקלט יותר בתא ובשל כך הריכוז שלו בדם ייקטן, ואילו "הכלוסטרול הטוב" יעלה.
האם זה מוריד לחץ דם?
נכון מאוד! אימוני אירוביים כמו: הליכה, ריצה ושחייה תורמים בצורה מובהקת לכאלו הסובלים מיתר לחץ דם בגוף. ההסבר הפשוט לכך הינו: בזמן פעילות אירובית כלי הדם מתרחבים, מה שמאפשר לזרימת דם טובה יותר, ומכאן שלחץ הדם ילך וירד. לא לשכוח, שכדאי להיוועץ עם רופא מטפל לפני ובמקביל לקבל עזרה מקצועית (למשל: תכנית אירובית מותאמת אישית). פרטים נוספים ניתן לקרוא כאן
האם זה מוריד סוכר?
בוודאי שכן! פעילות גופנית תורמת המון לשיפור האיזון הגליקמי, להפחתה במשקל וכמובן עוזרת להגברת הרגישות של השרירים לאינסולין. האינסולין מסייע לגלוקוז (לסוכר בדם) לחדור לתוך השרירים, ובשל כך אותו גלוקוז הנמצא בדם עובר לשימוש ע"י השרירים ולא נישאר בזרם הדם, דבר המשפיע על הפחתה במחלת הסכרת.
האם מותר לעשות ספורט בטיפולי פוריות? הפריה חוץ גופית (In Vitro Fertilization - IVF)
ההמלצה היא שכן! נשים העוברות טיפולי פוריות שרויות בהמון מתח נפשי ובמצבי לחץ, בעיקר בשל הצלחת הטיפול. ואילו פעילות גופנית תורמת המון בהיבט הריגשי-נפשי (מעלה את מצב הרוח על ידי שחרור אנדורפינים), מכאן ניתן לומר שהפעילות הגופנית תעשה לך רק טוב. חשוב להוסיף, כי כדאי להימנע מפעילות מאומצת טו מאטצ' ואף כדאי לקבל עזרה ממאמנת כושר אישית בעלת הכלים הנכונים אשר תדע להכיל אותך.
האם מותר לעשות ספורט במחזור?
את יכולה בתנאי שתהיי קשובה לגוף שלך! כאמור, במהלך הפעילות הגופנית הגוף משחרר הורמונים הגורמים לתחושת HIGH ומסייעים בהפגת כאבים. אותה תחושה יכולה להקל על "כאבי המחזור המציקים". לעיתים רחוקות, קיימים מקרים בהם המחזור הוא בלתי נסבל הגורם לגוף תחשות תשישות כבדה וחולשה עצומה, אז במקרים הללו התעדוף יהיה לנוח בבית.
האם מומלץ לעשות ספורט כל יום?
אין תשובה חד משמעית בנושא, משום שנקודת הפתיחה אומרת כי תלוי מהי הפעילות הגופנית אותה מבקשים לעשות? מהי עצימותה? ומהן המטרות שמנסים להשיג בעקבותה? התשובה שלנו תהיה, שאם יש לך זמן פנוי בחייך ואת לא מגזימה טו מאטצ' ברמת האימונים, בהחלט תוכלי לשלב ספורט כל יום וכל פעם בקונסטלציה שונה (אחרת יהיה לך משעמם).
כמה שעות מומלץ בשבוע לעשות?
אין החלטה גורפת ומוצקת בנושא, אבל רוב האוכלוסיה נוטה להתאמן 3 שעות בשבוע כי זה נוח ואידיאלי בתוך אורח החיים הדינמי. לכן, אם את נמנית על דעת הרוב כדאי שתאמצי את גישת הטריפל שבועית משום שזהו המינון המנצח והאידאלי אשר ניתן להתמיד בו לאורך זמן.
האם זה מזרז לידה?
קיימים הרבה תרגילי כושר אשר תורמים לזירוז לידה! בהנחה והלידה מתעכבת וכמובן קיבלת אישור מהרופא המטפל בך תוכלי לעשות את אותם תרגילי כושר המזרזים את הלידה, בטרם יזריקו לך "אוקסיטוצין" – הורומון המזרז לידה לנשים אשר הלידה שלהן מתעכבת מהרגיל. לצפייה בתרגילי כושר לזירוז לידה תלחצי כאן
איזו פעילות מומלצת לירידה במשקל?
ההמלצה הרווחת היא לעסוק בפעילות אירובית! שכן פעילות אירובית תורמת לשריפה קלורית מוגברת, ולהוצאה אנרגטית גבוהה יותר. יש לשים לב, כי קיים הבדל מהותי בין אישה השוקלת 120 קילו לבין אישה השוקלת 70 קילו אשר כוונתן היא לרוץ (לחץ גבוה יותר על השרירים, חוליות ומפרקים). לכן, גם לנושא בחירת הפעילות האירובית ישנה חשיבות גבוהה ויש להתאימה לפי הצורך ומבנה הגוף.
איזה ספורט מומלץ לכאבי גב?
תלוי מהי האבחנה המקצועית לסיבת הכאב! האם זהו שריר שנתפס? האם זהו בלט דיסק? האם זוהי פריצת דיסק? או שמא דלקת באחד מהעצבים בעמוד השידרה? קיימים אינספור פתרונות יצירתיים, אבל בדי לתת אותם צריך להיערך ולדעת מהי הבעיה. אם מדובר בתופעה שכיחה, של כאבי שרירים חלשים אז יהיה ניתן לחזקם על ידי תרגילי לחיזוק הגב התחתון.
איזה ספורט מומלץ לבעיית ברכיים?
כדי לתת תשובה מדויקת צריך לדעת מהי הסיבה הגורמת לבעיה! יש כאלו הסובלים מכאבים בשל פיקה שחוקה, סחוסים, מתיחת רצועות וקריעת גידים. אם זוהי תופעה נפוצה ומוכרת, בדרך כלל ההמלצה היא לעסוק בפעילות גופנית המונעת לחץ ישיר על הברך למשל: רכיבת על אופניים ואליפטיקל (פעילות אירובית), ובמקביל לבצע תרגילים לחיזוק הברך (בעזרת גומיה, כדור או משקל גוף).